درختی را تصور کنید که برای ادامه زندگی به لیوانی آب از سوی شما محتاج است. به عبارتی شما با همین کار ساده میتوانید یک درخت را از مرگ حتمی نجات دهید. کمک به همنوعان نیز چنین است؛ در واقع انسان با کمک به همنوع خود میتواند به وی کمک کند تا زندگی بهتری داشته باشد و به دلیل فقر و… احساس شرم نکند. با کمک به خیریه میتوان سهم بزرگی در تغییر زندگی فقرا داشت و آینده این افراد را متفاوت رقم زد.
خیریهها این امر را به خوبی دریافته و در ذیل شرایطی خاص، برای کمک به فقرا، تلاش میکنند. این نهادها با شناسایی افراد نیازمند، بیبضاعت و یا کم بضاعت و… کمک میکنند تا شرایط بهتری از زندگی برای ایشان مهیا شود.
امروزه افراد زیادی تمایل دارند تا به فقرا کمک کنند اما علاوه بر اینکه شناخت کافی از این افراد مستضعف ندارند، شیوه صحیح کمک به آنان را نیز نمیدانند.
روشهای متعددی برای کمک به خیریه وجود دارد و افراد میتوانند بنا به دلایل مختلف، هزینههای دلخواه را به حساب خیریه واریز کنند.
آثار کمک به خیریه
کمک به خیریه آثار و فوائد زیادی (آثار دنیوی و اخروی) دارد که به موجب آن میتوان طی مدت کوتاهی این موارد را در زندگی خیرین مشاهده کرد.
غالب افرادی که به موسسه خیریه کمک میکنند دغدغه رفع مشکلات افراد جامعه و همچنین برطرف کردن مسائل مالی مستضعفین را دارند.
بر اساس شواهد علمی، آثار مثبت بخشش نه تنها بر روی زندگی افراد بیبضاعت و کم بضاعت تاثیر دارد، بلکه خیرین نیز با این فعل مثبتی که انجام دادهاند، تاثیرات شگفتانگیزی در زندگی خود مشاهده میکنند.
از جمله تاثیرات مثبتی که کمک به موسسه خیریه بر روی زندگی روزمره افراد میگذارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس رضایت و خوشبختی در زندگی
- کاهش استرس در زندگی فرد خیّر
- افزایش سلامت جسمی و روحی
- افزایش اعتماد به نفس بیشتر برای برقراری ارتباط با دیگران
- تاثیرات مثبت در جامعه
باتوجه به این موضوع که تعداد زیادی از افراد در دنیا زیر خط فقر قرار گرفتهاند وجود موسسه خیریه کمک بزرگی برای این افراد خواهد بود.
افراد بیبضاعت در بیشتر موارد به دلیل فقر مالی، از پس هزینههای درمانی خود نیز برنمیآیند و تعداد زیادی از آنها به همین دلیل جان خود را از دست میدهند.
موسسات خیریه از تمامی نیازهای این افراد خبر دارند و به بهترین شکل ممکن میتوانند کمکهای لازم را برای ایشان فراهم کنند.
بنابراین میتوان به راحتی فهمید که کمک به خیریه ها میتواند بر روی سلامت اجتماعی نیز تاثیر مثبت و شگفتانگیز بگذارد.
از جمله آثار و نتایج مثبتی که این کار خیر در پی دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش و ریشهکن شدن فقر در میان مردم
- برقرار شدن عدالت در جامعه
- پویایی نظام اجتماعی
- کاهش ظلم و فساد در جامعه
کمک به خیریه ها ازنگاه دینی
همانگونه که بیان شد کمک به نیازمندان تاثیرات دنیوی و اخروی زیادی دارد از این جهت دین اسلام افراد را تشویق کرده تا با کمک به افراد نیازمند، پاداشهایی در این دنیا و جهان آخرت دریافت کنند.
ائمه و معصومین همواره با بیان آثار صدقه، مسلمانان را به دادن صدقه و کمک به نیازمندان تشویق میکردهاند.
به عنوان مثال امام باقر(ع) در یکی از حدیثهای خود میفرمایند:
«صدقه 70 نوع بلا، از بلاهای دنیوی را از انسان دفع میکند.»
در حدیث دیگری از پیامبر اکرم آمده که ایشان فرمودند:
«صدقه بلا را رفع میکند و موثرترین دارو است. همچنین صدقه قضای حتمی را برمیگرداند. درد و بیماری را چیزی جز دعا و صدقه از انسان دور نمیکند»
با توجه به این احادیث میتوان پی برد که ائمه و معصومین از آثار و برکات صدقه در زندگی خبر دادهاند و مومنان را به این کار شایسته فرا میخواندند.
انواع مختلفی از کمک به نیازمندان در آیات و روایات آمده که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خمس
- زکات
- صدقه
- فطریه و…
کمک به خیریه و تاثیرات آن در زندگی اجتماعی
هر فرد، در هر کشوری که باشد، همواره ممکن است که تحت عوامل بیرونی قرار گرفته و پس از ساعتها تلاش و کار سخت برای به دست آوردن درآمد، با مشکلات مالی روبرو شود.
به عبارتی، فارق از تمام تلاشی که افراد برای کسب روزی حلال انجام میدهند، عوامل بیرونی میتوانند در آن تاثیر بگذارند و حقوق و درآمد ایشان کفاف خرج زندگی آنان را ندهد.
در چنین شرایطی موسسه خیریه برای کمک مالی به این افراد بهترین گزینه است و میتواند معضلات چنین افرادی را در نهایت احترام برطرف کند.
به بیان بهتر خیریهها وظیفه دارند که به این دست از افراد جامعه کمک کنند تا عدالت اجتماعی برای ایشان نیز فراهم شود و زندگی متناسبی در پیش بگیرند.
چنانچه جامعهای پیشرفته نباشد، میتواند بر روی اعضای خود نیز اثر منفی بگذارد. در واقع این امکان وجود دارد که مردم آن، قادر به ادامه تحصیل نباشند و برای ادامه معاش به کار کردن روی آورند.
این پایان ماجرا نیست، بلکه جوامعی که پیشرفت نداشتهاند؛ نمیتوانند شیوههای درمانی مطلوبی به شهروندان خود ارائه دهند و به همین دلیل افراد زیادی جان خود را از دست میدهند.
چه روش هایی برای کمک به خیریه وجود دارد؟
برای کمک به این مراکز مهربانی روشهای متعددی وجود دارد. به به عنوان مثال برخی از افراد، در پی از دست دادن یکی از عزیزانشان، سعی میکنند تا با کمک به خیریه برای تسلیت، ثواب زیادی برای شخص از دست رفته به دست آورند.
برخی از افراد نیز تمایل دارند تا کمکهای غیر نقدی خود را به دست فقرا برسانند. همانگونه که مشخص است خیریهها به راحتی میتوانند نیاز هر خانواده را تشخیص دهند و این کالاها را با توجه به نیاز ایشان، تقسیم کنند.
به صورت کلی سه روش برای کمک به این موسسات بشر دوست وجود دارد که عبارتاند از:
1.کمک های نقدی
کمکهای نقدی از جمله روشهایی است که در بین عموم مردم شایع است و عموما افراد برای پرداخت صدقه، خمس و زکات از این شیوه استفاده میکنند.
در واقع این مبالغ توسط خیرین یا به حساب خیریه واریز میشود و یا به صورت مستقیم به دست نیازمندان میرسد.
کمکهای نقدی برای رفع مشکلات افراد نیازمند، بسیار کاربردی هستند. افراد زیادی وجود دارند که قلک خیریه را دریافت کرده و صدقات خود را به درون این قلک میریزند.
با این روش بلاهای حتمی را از خود دور میکنند و آثار و برکات این اقدام را در زندگی خود میبینند. علاوه بر این باعث میشوند تا افراد نیازمند نیز رضایت کافی از زندگی خود داشته باشند.
از جمله روشهای کمک نقدی به مستضعفان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
خرید از بازارچه های مخصوص خیریه
بعضی از خیریهها، کاردستی، سازه، غذا و… که توسط مددجویان تهیه میشود را در بازارچه به فروش میرسانند. نیازمندان با بهره بردن از این شیوه میتوانند به راحتی درآمد خوبی کسب کنند.
مواردی نیز وجود دارند که هزینههای به دست آمده از این بازارچه را برای کمک به نیازمندان و بیماران اختصاص پیدا میدهند.
بنابراین در صورت مشاهده این بازارچهها به سادگی از کنار آنها گذر نکنید و با خرید یک محصول کوچک در کمک به نیازمندان سهیم شوید.
پرداخت خمس
دریافت هر نوع صدقه برای سیدها حرام است. به بیان بهتر، افرادی که به سادات منصوب هستند از گرفتن صدقه منع شدهاند. به همین دلیل اسلام، نوعی از کمکهای مالی برای ایشان در گرفته که به آن خمس میگویند.
بر این اساس همه افراد باید یک پنجم مازاد درآمدی که در طی سال کسب کردهاند را به عنوان خمس ببخشند.
البته این مورد شروطی دارد و لازم است تا برای کسب اطلاع از نحوه پرداخت آن، به دفاتر مراجع تقلید خود مراجعه کنید.
پرداخت زکات
زکات یکی دیگر از مواردی است که از سوی دین اسلام بر مسلمانان واجب شده است و نوعی کمک مالی در نظر گرفته میشود. البته صاحب مال میتواند این موارد را به شکل نقدی و یا غیر نقدی به فقرا بدهد.
بر این اساس، افرادی که به بلوغ رسیدهاند، از سلامت کامل ذهنی برخوردارند، امکان دخل و تصرف در مال خود را دارند، میبایست برای پرداخت زکات اقدام کنند.
نکته: برای پرداخت خمس و زکات باید باتوجه به نظر مراجع تقلید خود اقدام کنید. ایشان مقدار پرداختی شما را محاسبه کرده و به شما بیان میکنند.
پرداخت فطریه
در پایان ماه مبارک رمضان و با آمدن روز عید فطر، سرپرست خانوار موظف است تا مبالغ لازم برای پرداخت فطریه به موسسات خیریه که بر اهل خانه واجب شده را پرداخت کند.
فطریه نوعی از زکات است اما به دلیل اهمیتی که دارد از آن به عنوان یک مسئله جدا یاد میشود و پرداخت آن واجب است.
هر ساله مقدار فطریه بر اساس قوت غالب یک خانواده( اعم از نان یا برنج) مشخص میشود و در نهایت با در نظر گرفتن این مقدار، سرپرست میتواند برای پرداخت فطریه به موسسه اقدام کند.
موارد ذکر شده از جمله کمکهای نقدیای هستند که از سوی دین رحمت و مهربانی اسلام، بر مسلمانان واجب شده است.
خیریهها با دریافت این موارد میتوانند کمکهای زیادی برای مددجویان و فقرای مراجعه کننده آماده کنند و عده زیادی را تحت پوشش خود درآورند.
لازم به ذکر است که با این مبالغ میتوان برای نوعروسانی که توان خرید جهیزیه را ندارند، جهازی مناسب خریداری کرد، از سوی دیگر میتوان به افرادی که به دلیل کمبود مالی امکان خرید سیسمونی را ندارند کمک کرد تا مشکلی برای ایشان در زنگی مشترک به وجود نیاید.
سایر مددجویانی که به خیریهها مراجعه میکنند، با کمبود غذا، لباس، دارو و… مواجهاند و خیرین با در نظر گرفتن این نیاز، غذا، دارو و لباس مورد نیاز ایشان را تامین میکنند.
به همین علت پرداخت کمکهای نقدی به موسسات خیریه میتواند بسیار ثمر بخش باشد و صدها نفر را از مشکلات و بیماریها رهایی ببخشد.
2.کمک های غیر نقدی
همانگونه که در ابتدا نیز ذکر شد، کمکهای غیر نقدی به خیریهها نیز بسیار تاثیرگذار و مهم هستند.
به بیان بهتر برخی از افراد امکان پرداخت هزینه را ندارند اما با خدمترسانی و بهره بردن از استعداد خود میتوانند به این موسسات کمک کنند و در راستای کمک به همنوعان خود، قدمی بردارند.
از جمله روشهایی که افراد میتوانند به صورت غیرنقدی به خیریهها کمک کنند عبارتاند از:
از حرفه خود کمک بگیرید!
لازم نیست تا همیشه کمک به خیریه ها به صورت نقدی صورت بگیرد چراکه کمکهای غیرنقدی نیز در جایگاه خود بسیار ارزشمند و کاربردی هستند.
یکی از مهمترین کمکهایی که افراد میتوانند به موسسات خیریه بکنند، استفاده از توانمندیهای فردیشان است.
به عنوان مثال، پزشکان میتوانند با خیریهای قرارداد ببندند تا چند روز در هفته به صورت رایگان برای ویزیت مددجویان بدحال، به موسسه مراجعه کنند.
از این طریق تعداد زیادی از فقرا، بدون پرداخت هزینه میتوانند مشکلات جسمی خود را درمان کرده و به سرعت، سلامتی خود را به دست آورند.
مثال: هزینههای دندانپزشکی بسیار زیاد است، به همین دلیل افرادی که در این زمینه تخصص دارند میتوانند خدمات خود را چند روز در هفته در اختیار محرومین قرار دهند و دندانهای خراب نیازمندان را ترمیم کنند.
این موضوع تنها مربوط به پزشکان نیست و هر فرد با توجه به مهارت خود میتواند برای کمک به محرومین اقدام کند؛ برای نمونه، افرادی که در حرفه جوشکاری مهارت دارند میتوانند با همراهی خیریهها، منازل فقرا را شناسایی کرده و نیازهای ایشان را در این زمینه برطرف کنند.
بنابراین تفاوتی ندارد که در چه حرفهای فعالیت میکنید، چه پزشک باشید، چه آتشنشان، چه جوشکار و… میتوانید به کمک خیریهها رفته و از این طریق به فقرا کمک برسانید.
اهدا خون به نیازمندان
افراد نیازمند، لزوما در فقر مالی نیستند؛ بلکه اشخاص بسیار زیادی وجود دارند که از نیازمندیهای دیگری دارند و چنانچه نیاز ایشان برطرف نشود، جان خود را از دست میدهند.
یکی از این نیازمندیها، خون است. بیماران زیادی در سرتاسر جهان و همچنین ایران وجود دارند که به دلایل مختلف به خون نیاز پیدا میکنند؛ در این شرایط اهدا خون میتواند زندگی دوبارهای به ایشان ببخشد.
افراد مبتلا به سرطان، اشخاصی که دارای بیماریهای خونی هستند، افراد مبتلا به تالاسمی و… همواره نیامند دریافت خون هستند.
علاقمندان میتوانند با اهدا خون به خیریههای مرتبط جان این افراد را نجات داده و زندگی دوبارهای به آنان ببخشد.
لازم به ذکر است که بانوان میتوانند در طی سال 3 مرتبه خون اهدا کنند که این عدد برای آقایان 4 نوبت در سال است.
تصور کنید اگر تمامی افراد مستعد برای اهدا خون اقدام کنند، در طی سال چند هزار نفر که بسیاری از آنها کودکاند از مرگ حتمی نجات پیدا میکنند!
وسایل بلا استفاده خود را به خیریه بدهید
گاهی افراد وسایلی که دیگر به آن نیازی ندارند را دور میاندازند. در حالی که با اهدا این وسایل به خیریه میتوان سهمی در بهبود زندگی نیازمندان داشت.
به عنوان مثال در صورتی که از لباسهای خود که هنوز قابلیت استفاده دارند خسته شدهاید میتوانید آنها را به خیریه اهدا کنید تا در دسترس نیازمندان قرار بگیرد.
لوازم منزل نیز از این قاعده مستثنی نیستند، چنانچه به وسایل بلا استفاده منزل خود نیاز نداشتید و قصد داشتید تا آنها را دور بیاندازید میتوانید آنها را به خیریه بخشیده و علاوه بر ثوابی که کسب میکنید، نیاز یک خانواده را برطرف کنید!
3. کمک به کودکان نیازمند
بسیاری از مددجویان حاضر در خیریهها را کودکان تشکیل میدهند به عبارتی این کودکان بنا به دلایل مختلف به خیریه نیاز پیدا میکنند.
بسیاری از ایشان فقیر، با مشکلاتی از جمله بیماری، فراهم نبودن شرایط برای ادامه تحصیل، نداشتن پدر و مادر، فقر زیاد و… بوده و به دنبال راهی برای ادامه معاش میگردند.
از این جهت خیریهها بهترین کمک برای ایشان محسوب میشوند چراکه با شناسایی این نیازها برای برطرف کردن آنها اقدام میکنند و شرایطی مناسب برای ادامه تحصیل این کودکان فراهم میآورند.
بنابراین کمک به خیریه کودکان، یکی از مهمترین اهداف خیرین است تا آیندهای روشن برای این افراد فراهم کرده و شخصیتهای مفیدی را به جامعه تحویل دهند.
روشهای کمک به این نوگلهای سرزمین ایران متفاوت است و هر فرد با توجه به میل و علاقه خود میتواند برای اینکار اقدام کند.
از جمله روشهای کمک به کودکان نیازمند عبارتاند از:
عهده دار شدن سرپرستی کودکان از راه دور
بسیاری از کودکان نیازمند، بیسرپرست و یا بد سرپرست هستند و همین امر باعث شده تا تحت پوشش خیریه درآیند. از این جهت میتوان یک یا چند کودک را به سرپرستی قبول کرده و هزینههای تحصیلی، درمانی، دارویی و… ایشان را برطرف کنید.
طبیعتا این کودکان توسط خیریهها شناسایی میشوند، این نهادها واسطه خوبی میان شما و ایشان هستند تا شرایط زندگی این افراد را راحتتر کنند.
هزینههایی که از سوی خیرین برای این کودکان پرداخت میشود، تاثیر بسیار زیادی در سرنوشت و آینده ایشان خواهد گذاشت.
لازم به ذکر است که با روشن شدن آینده این کودکان، آینده کشور نیز درخشانتر از گذشته خواهد شد و جوانان این مرز و بوم تحصیلکرده و کارآمد خواهند بود.
بنابراین میتوان گفت که خیریه برای کمک به کودکان یک راه مناسب را در پیش پای شما قرار داده و دست شما را برای کمک به این جوانههای امید، باز گذاشته است.
در دین اسلام، توجه به یتیمان بسیار ارزشمند تلقی شده و ارجمندی این افراد در نزد خدا کاملا نمایان میباشد.
به همین جهت در قرآن کریم بارها به حفظ ارزش یتیمان، نزدیک نشدن به مال ایشان، عدم ظلم به آنان و… اشاره شده و آیاتی مخصوص به این موضوع نازل شده است.
کمک به درمان بیماری کودکان
کمک به درمان بیماری کودکان نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. خیرین میتوانند نیازهای دارویی، پزشکی و… این کودکان را برطرف کرده و با کمک خیریه، آینده روشن و سلامت ایشان را تضمین کنند.
چگونه به موسسانت خیریه اعتماد کنیم؟
افراد زیادی برای کمک به خیریه دچار شک و تردید هستند و از آثار و فواید این کمک آگاهی ندارند.
به عبارتی ایشان بر این باورند که کمک به خیریه ها نمیتواند برای فقرا ثمربخش باشد؛ در حالی که این موضوع صحت ندارد و موسسه خیریه برای کمک مالی به نیازمندان، اطلاعات بیشتری دارد و میتواند بهترین راه برای حل مشکلات آنان در نظر بگیرد و نیاز ایشان را مرتفع کند.
در واقع این نهادها اطلاعات کافی در رابطه با محل زندگی افراد، نوع معیشت و شغل نیازمندان را بررسی میکنند تا بهترین راه برای کمک به آنان را پیدا کنند.
اما سوال اینجاست که چگونه میتوان نسبت به خیریهها اطمینان لازم را پیدا کرد؟
اینکار آنچنان سخت و پیچیده نیست؛ چراکه تمامی این نهادها تحت نظارت ارگانهای دولتی، فعالیت میکنند.
برای اطمینان به این مراکز میتوانید مدارک و مجوزهایی که از سوی وزارت کشور و نیروی انتظامی به ایشان داده شده را بررسی کنید تا نگرانیهای شما از بابت صحت عملکرد آنها، برطرف شود.
خیریههایی که به صورت رسمی و قانونی فعالیت میکنند، دارای شماره ثبت هستند و با پیگیری این موضوع به راحتی میتوانید از روند کاری آنان اطلاع کسب کنید.
یکی دیگر از روشها برای اطمینان به خیریه، بررسی سابقه کاری آن است. بسیاری از خیریهها وجود دارند که سابقه کاری درخشانی داشتهاند و سالهای طولانی در این زمینه فعالیت کردهاند.
طبیعتا این دست از موسسات، با توجه به سابقهای که دارند، بهترین راه برای حل مشکلات نیازمندان را در پیش میگیرند.
برای پی بردن به سالهای فعالیت خیریهها میتوان تحقیقات میدانی انجام داد و یا در اینترنت جستجو کرد.
به تبلیغات خیریهها دقت کنید، بسیاری از این تبلیغات نشان از سابقه درخشان این نهادها دارد و با در نظر گرفتن اعتبار ایشان، مجوز پخش گرفته است.
کمک به خیریه چه آثار و پیامدی دارد؟
کمک به خیریه یکی از روشهایی است که به وسیله آن میتوان نیازمندان را شناسایی کرده و نیازهای آنان را برطرف ساخت.
خیریهها با شناسایی افراد نیازمند، به تحقیق و بررسی در رابطه با ایشان میپردازند و مناسبترین راهحل برای رفع مشکل ایشان را پیدا میکنند.
به بیان بهتر، همه افراد به لحاظ مالی دچار مشکل نیستند و باید نوع دیگری از کمک را دریافت کنند. به عبارتی برخی از افراد به دلیل بیماری نیازمند دریافت خون هستند و خیریههایی برای این افراد به وجود آمده است.
مشخص است که روشهای مختلفی برای کمک به این نهاد وجود دارد و حتی بسیاری از افراد میتوانند برای کمک به خیریه برای عرض تسلیت اقدام کنند.
از جمله روشهای کمک به موسسه خیریه عبارتاند از روشهای نقدی، روشهای غیر نقدی، کمک به خیریه کودکان و… .
هر یک از این موارد به نوبه خود میتوانند مشکلات افراد نیازمند را برطرف کنند و از این جهت دارای اهمیت بسیار زیادی هستند و علاوه بر پاداشهای اخروی بر زندگی خیرین نیز تاثیر مثبت میگذارند.
2 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
من فردی هستم محتاج لطف ومهربانی شما عزیزان من درمانده ام تو خرج وخارج زندگی موندم کار میکنم ولی دخل خرج نمیرسد پیش زن وبچه ام سرم پایینه در مقابل دیگران هرکسی دارد برای رضای خدا کمک کند انشالله خداوند هزار بار دراین دنیا وهزار بار درآخر اجرش بده امین ممنون ازمهربانی همگان
6037991774****55
باسلام
بنیاد دانش تنها در حوزه کمک به دانش آموزان مستعد اما کم برخوردار فعالیت می کند.