با بزرگتر شدن بچهها، مسئولیت بیشتری برای تکمیل تکالیف و درس خواندن برعهده آنان گذاشته میشود. در حالی که برخی از دانشآموزان انگیزه کافی دارند تا تکالیف خود را به موقع انجام دهند، برخی دانشآموزان دیگر حتی در شروع مطالعه نیز با مشکل روبهرو هستند. برای والدین بسیار مهم است که نقش فعالی در اطمینان از پیشرفت تحصیلی و بالا بردن انگیزه درس خواندن فرزندشان داشته باشند. اما مسئله مهمتر این است که فرزند خود را مجبور به انجام کاری نکنند.
تفاوت زیادی بین اجبار و ایجاد انگیزه در بچهها برای درس خواندن وجود دارد. تشویق فرزندتان برای یافتن انگیزه به روشی مثبت، برای ایجاد عادات ماندگار در آنها بسیار مهم است. مجبور کردن فرزندتان به انجام یک کار میتواند باعث رنجش او در زمان مطالعه شده و بالا بردن انگیزه را بسیار دشوارتر کند. اما سؤال اصلی این است که بهترین روش بالا بردن انگیزه برای درس خواندن بچهها کدام است؟
در ادامه این مطلب قصد داریم تا با هم به بررسی این مشکل و راهحلهایی برای بالا بردن انگیزه در بچهها بپردازیم. اگر شما نیز کودکی دارید که در انجام دادن تکالیف و مطالعه دروس بی انگیزه شده، مطالب گفته شده در این مقاله میتواند برایتان مفید باشد.
18 روش برای بالا بردن انگیزه درس خواندن در بچهها
اکثر کودکانی که انگیزه بالایی برای یادگیری داشته و در این زمینه استعداد دارند، در مقطعی مجبور شدند یادگیرندگان خوبی باشند. میزان قدرت یادگیری در همه افراد یکسان نیست و هر شخصی ممکن است با روش متمایزی یادگیری بهتری داشته باشد. مهمتر از هر مسئله، این است که هر دانشآموزی که استعداد اولیه زمینهای داشته و انگیزه کافی دریافت کند، میتواند به یک یادگیرنده خوب تبدیل شود.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که معلمان و والدین میتوانند در مورد رشد دانشآموزان خود مرتکب شوند، محدود کردن یادگیری آنها به کلاس درس است. اگرچه کلاس درس احتمالاً منبع اصلی آموزش خواهد بود، اما رشد فکری، اجتماعی و تحصیلی باید خارج از دیوارهای کلاس نیز در جریان باشد. اگر میخواهید واقعاً میل و توانایی کودک برای یادگیری را افزایش دهید، این مسئله را باید رعایت کنید.
در ادامه، 18 نکته و روش اثبات شده را بررسی میکنیم که کودک شما را برای یادگیری ترغیب میکند. اگر از این روشها به درستی استفاده کنید، میبینید که به خوبی برای ایجاد انگیزه درس خواندن در بچهها مفید خواهد بود.
1. با کودک خود همراه باشید
بهترین کاری که میتوانید به عنوان والدین برای تشویق فرزندتان به مطالعه انجام دهید، این است که در زمان درس خواندن کنار او بنشینید. این همراهی شما با کودک، انگیزه زیادی برای درس خواندن در آنها ایجاد میکند. بسیار مهم است که در این زمان از استفاده از موبایل یا لپ تاپ خودداری کنید. البته میتوانید کارهای دیگری همچون مطالعه انجام دهید.
2. روی یادگیری تأکید کنید و نه نمره
اخذ نمرات خوب برای دانشآموزان مهم است. اما اگر کودک شما با گرفتن نمرات خوب مشکل دارد، بهتر است تمرکز او را به یادگیری معطوف کنید. بهعنوان مثال میتوانید از او در مورد فعالیتهای روزانه در کلاس و آنچه در کلاس آموخته، سؤال کنید.
3. در کنار فرزندتان باشید
به فرزند خود فشار نیاورید تا نمره خوبی بگیرد یا دروس را حفظ کند. با او مهربان و ملایم باشید و سعی کنید مسائل را از دیدگاه او درک کنید. سعی کنید فرزندتان را به شیوهای مثبت نسبت به دروس مسئولیتپذیر کنید، زیرا هر نوع منفی گرایی ممکن است باعث استرس او شود. این حس باعث میشود که او از درس خواندن خسته شده و با شما احساس راحتی نداشته باشد.
4. در مورد دروس با فرزند خود صحبت کنید
با فرزند خود در مورد کارهایی که در هر کلاس درس انجام داده است، صحبت کنید. این کار باعث میشود در کلاس هوشمندانهتر عمل کرده و سعی کند تمرکز بیشتری داشته باشد. میتوانید در مورد موضوع مورد علاقه، کلاس مورد علاقه و معلم مورد علاقه او نیز سؤال کنید.
5. یک برنامه مطالعه تهیه کنید
هر کاری که به صورت برنامهریزیشده دنبال و انجام شود، همیشه نتیجه مثبتی دارد. همین امر در مورد درس خواندن نیز صدق میکند. یک برنامه زمانی برای فرزند خود درست کرده و سعی کنید او را به برنامه پایبند کنید. میتوانید هر روز زمانی را برای مرور مفاهیم و دروس تدریس شده در کلاس اختصاص دهید.
6. محیطی برای مطالعه ایجاد کنید
مطمئن شوید که در محل مطالعه فرزندتان هیچ عاملی برای حواس پرتی مانند صداهای بلند، تلویزیون و… وجود نداشته باشد. کودکان معمولاً دامنه توجه بسیار محدودی دارند و ممکن است به راحتی دچار حواس پرتی شوند. به این ترتیب، علاقه خود را به مطالعه از دست میدهند.
7. با معلمها صحبت کنید
اگر متوجه شدید که فرزندتان در یک درس خاص نمرات بدی دارد یا در مطالعه آن مردد است، میتوانید با معلم مربوطه تماس بگیرید. معلم و والدین با کمک هم میتوانند راهی برای ایجاد علاقه کودک به آن موضوع و بهبود نمرات ایجاد کنند.
8. سبک یادگیری کودک خود را بشناسید
بسیار مهم است که بدانید کودک شما با کدام شیوه یادگیری بهتری ارتباط برقرار میکند. شیوههای یادگیری شنوایی، بصری یا حرکتی را امتحان کرده و تأثیر هرکدام را ارزیابی کنید. شناخت سبک یادگیری کودک شما تأثیر زیادی در بالا بردن انگیزه آنها دارد.
9. اهداف مطالعه را با هم تعیین کنید
میتوانید به همراه کودک خود، اهداف مطالعه را تعیین کنید. اهدافی را تعیین کنید که با تلاش کودک شما قابل دستیابی باشند. میتوانید اهداف کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت برای مطالعه تعیین کنید تا انگیزه او را حفظ کنید.
10. به نظرات آنها گوش دهید
بسیار مهم است که به نظرات کودک خود گوش داده و به آنها احترام بگذارید؛ حتی اگر گاهی احساس میکنید نظرات او نادرست است. توجه به نظرات فرزندتان در مورد موضوعات مختلف، به او کمک میکند تا انگیزه بیشتری برای درس خواندن داشته باشد. همچنین بهتر است به فرزندتان بگویید که برای استدلالهایش دلیل درستی نیز ارائه دهد.
11. به آنها کمک کنید تا از شکست درس بگیرند
به فرزندانتان نشان دهید که شکستها بخشی از زندگی بوده و پایان دنیا نیستند. حتی اگر فرزند شما نمرات پایینی میگیرد، از سرزنش یا مقایسه او با دوستان یا همسالانش خودداری کنید. او ممکن است در حال حاضر بیش از حد احساس ضعیف بودن داشته باشد. فرزندتان را تشویق کرده و به او بگویید اشتباه کردن و درس گرفتن از آنها اشکالی ندارد.
12. فرزندتان را در کارها شریک کنید
ایده بسیار خوبی است که کودک خود را در مواردی مانند خرید میز مطالعه، لوازمالتحریر و یا سایر موارد مرتبط با درس خواندن، مشارکت دهید. این کار ممکن است علاقه او را به مطالعه نیز بیشتر کند.
13. از نصیحت و سرزنش خودداری کنید
همه والدین میخواهند از فرزندان خود محافظت کرده و بهترین کارها را برای آنها انجام دهند. این عقیده ممکن است منجر به نصیحت کردن و توصیههای یکجانبه شود. بهتر است از انجام این کار خودداری کنید، زیرا ممکن است در نهایت منجر به بیعلاقگی بچهها شود. به جای سرزنش، تهدید یا دستور به کودک خود، به او توصیههای واضح و شفاف ارائه دهید.
14. از همه دستاوردهای کودکان قدردانی کنید
بسیار مهم است که شما حتی از کوچکترین دستاورد فرزندتان قدردانی کنید. این کار نه تنها او را خوشحال میکند، بلکه انگیزه او را برای درس خواندن و مطالعه حفظ میکند.
15. عادت به درس خواندن را ایجاد کنید
بسیار مهم است که عادت مطالعه را در کودک خود ایجاد کنید. اغلب دیده میشود که بچههایی که از درس خواندن لذت میبرند، معمولاً مطالعه را نیز دوست دارند. شما ممکن است با ایجاد یک محیط مساعد در خانه خود برای مطالعه، کودکان را به انجام این کار علاقهمند کنید.
16. محکم و منضبط باشید
منضبط و محکم بودن در روشهای تدریس و برنامهریزی برای درس خواندن بسیار مهم است. اگرچه این بدان معنا نیست که شما حس بدی به کودک خود القا کنید. نکته کلیدی ایجاد تعادل کامل، ایجاد یک فضای مطالعه مثبت و مساعد در خانه است.
17. از دادن پاداش بیجا به کودک خودداری کنید
قدردانی و پاداش برای ایجاد عادت مطالعه در کودک مفید است. اما این روش زمانی که شکل رشوه پیدا کند، اثر عکس خواهد داشت. این کار ممکن است مشکل را به طور موقت حل کند و در نهایت هیچگونه انگیزهای برای درس خواندن در او ایجاد نمیشود.
18. مطالعه را به سرگرمی تبدیل کنید
شما به کمک روشهای بسیار ساده میتوانید مطالعه را به یک فعالیت سرگرم کننده تبدیل کرده و کاری کنید تا کودک شما از آن لذت ببرد. به جای اینکه فرزندتان را برای مطالعه در اتاق تنها بگذارید، زمان بیشتری را صرف مطالعه در کنار هم کنید.
جمعبندی نهایی
ما به عنوان والدین از فرزندانمان انتظار داریم که در تمام زمینههای زندگی خوب عمل کنند. با این حال، ممکن است فرزندمان را تحت فشار توقعات غیر ضروری قرار دهیم. این انتظارات ممکن است گاهی اوقات باعث ایجاد بیزاری از مطالعه شود. به همین دلیل، سعی کردیم تا در این مقاله بهترین روشهای بالا بردن انگیزه برای درس خواندن بچهها را بررسی کرده و توضیح دهیم. این روش ها تقریباً برای همه کودکان کاربردی بوده و میتواند به آنها کمک کند تا انگیزه بیشتری برای مطالعه داشته باشند.
همچنین اگر کودک شما در حین درس خواندن به سرعت خسته میشود میتوانید مقاله دیگری که در مجله بنیاد دانش برای شما آماده کردهایم به نام چگونه هنگام درس خواندن خسته نشویم؟ مطالعه کنید.
بنیاد دانش همیشه کوشیده است تا در بالابردن انگیزه درس خواندن بورسیههایش موثر باشد. در این راستا واحد خدمات آموزشی را درون سازمان تشکیل داده است، شما میتوانید با کلیک روی لینک با شرح وظایف واحد خدمات آموزشی بیشتر آشنا شوید.