روش های کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس

10 روش کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس

برای بهتر انجام‌دادن کارها و داشتن زندگی بهتر لازم است راه‌های تقویت حافظه و تمرکز حواس را یاد بگیریم و به آن‌ها توجه ویژه‌ای داشته باشیم، چون نداشتن تمرکز و حواس‌پرتی در بلندمدت زمینه‌ساز بیماری‌های روحی و روانی زیادی می‌شود. همچنین می توان از پیامدهای کوتاه مدت نداشتن تمرکز و حواس مانند ازدست‌دادن زمان و کاهش کیفیت کارها، عدم ایجاد خلاقیت و… که همه این‌ها باعث نرسیدن به موفقیت و هدف موردنظر خود است، نام برد.

راه‌های بسیار زیادی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس وجود دارد که می‌تواند شما را از این پدیده ناخوشایند خلاص کند. در این مقاله تمامی این راه‌ها را به طور مفصل بیان می‌کنیم و انواع تکنیک‌ها، کتاب‌ها، داروها و مواد غذایی که در امر تقویت حافظه و افزایش تمرکز مؤثر هستند، را به شما معرفی می‌کنیم.

روش های کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس

در ابتدا درباره دلایل حواس پرتی و نداشتن تمرکز صحبت می کنیم و در ادامه درباره راه حل ها و روش های کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس صحبت می کنیم.

دلایل حواس‌پرتی و نداشتن تمرکز چیست؟

قبل از هر چیزی شما باید عواملی را که باعث تضعیف حافظه و حواس‌پرتی می‌شوند را به‌خوبی بشناسید تا نیاز نباشد برای معالجه آن دچار دردسر شوید و سختی‌های این راه را تحمل کنید. مهم‌ترین این عوامل عبارت‌اند از:

1.استفاده بیش از حد از وسایل هوشمند

استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی و انواع وسایل هوشمند یک نیاز ضروری است، اما اگر از حد خود فراتر رود و استفاده از آن‌ها به‌صورت دائمی و در طول شبانه‌روز باشد، می‌تواند بر عملکرد مغز تأثیر منفی بگذارد و این باعث می شود تا مغز نتواند به‌درستی عمل کند، در نتیجه شما تمرکزتان را ازدست‌داده و دچار حواس‌پرتی خواهید شد.

2.خواب کافی

نداشتن خواب کافی مخصوصاً از ساعت 11 شب به بعد، قطعاً بر عملکرد بدن تأثیر می‌گذارد و باعث می‌شود مشکلاتی برای شما به وجود بیاید که علاوه بر حواس‌پرتی و کاهش تمرکز دچار خستگی در طول روز و تغییر در خلق‌وخوی و رفتار خود شوید.

اگر این موارد ادامه پیدا کند و از حد خود فراتر رود باید به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرید.

3.ناراضی بودن از شغل خود

انتخاب درست شغل از آن دسته مواردی است که علاوه بر شرایط مالی بر شرایط روحی و روانی فرد بسیار تأثیرگذار است. نارضایتی از شغل خود ممکن است باعث اضطراب و استرس زیادی شود و تمرکز و حواس شما را به‌شدت تحت‌تأثیر قرار دهد.

4.عدم انجام فعالیت‌های ورزشی

اکثر پزشکان مشهور بر این باور هستند که انجام فعالیت‌های ورزشی باعث می‌شود مغز بهتر عمل کرده و قدرت حافظه و یادگیری را افزایش دهد. همچنین در کاهش اضطراب و استرس که خود از بزرگ‌ترین عوامل تضعیف حافظه و حواس‌پرتی به شمار می‌رود، بسیار مؤثر است.

تکنیک‌های کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس

عوامل درونی و بیرونی فراوانی باعث کاهش تمرکز و تضعیف حافظه می‌شود که باید با آنها مقابله کرد. در ادامه این مطلب؛ انواع راهکارها را برای افزایش تمرکز و تقویت حافظه در برابر این عوامل بررسی خواهیم کرد.

1.رفتن به طبیعت

مهم‌ترین راه ازبین‌بردن اضطراب و استرس رفتن به طبیعت و فضای سرسبز است که باعث می‌شود مغز آرامش بیشتری داشته باشد و بهتر و فعال‌تر کار کند. به همین دلیل است که بیشتر توصیه می‌کنند محل‌های کار و دانشگاه‌ها دارای محوطه سرسبز باشند و حتی بعضی کارمندان بخش‌های خالی اتاق خود را از گل‌های زیبا پر می‌کنند.

2.گوش‌دادن به یک‌صدای آرامش‌بخش

این کار کمک بسیار زیادی به آرام شدن مغز می‌کند و باعث افزایش روحیه و انجام هرچه بهتر کارها می‌شود. بیشتر افراد آهنگ‌های کلاسیک و آرام و تعدادی هم آهنگ‌های بی‌کلام را انتخاب می‌کنند. همچنین افرادی هم که مذهبی هستند به آیات قرآن گوش داده و آز این طریق آرامش را بر مغز خود حاکم می‌کنند.

3.انجام یوگا

برای اینکه به‌راحتی بتوانید تمرکز کنید و در طول روز آرامش بیشتری داشته باشید می‌توانید هر روز به مدت 30 دقیقه به انجام یوگا و مدیتیشن بپردازید و بعد از یک مدت کوتاه نتیجه فوق‌العاده آن را ببینید.

4.چندکاره بودن را ترک کنید

تحقیقات نشان داده؛ کسانی که در طول روز چندین کار را باهم انجام می‌دهند به‌مرورزمان حافظه آنها ضعیف شده و تمرکز کمتری در فعالیت‌های خود دارند. تا جایی که می‌توانید چندکاره بودن را کنار بگذارید و بیشتر تمرکزتان را بر یک کار معطوف کنید تا حافظه شما تقویت شده و تمرکز بیشتری داشته باشید.

5.فهرست انجام کارهای روزانه

یکی دیگر از راه‌های تقویت حافظه و تمرکز حواس؛ تهیه فهرستی از کارهای روزانه است که می‌خواهید انجام دهید. این کار باعث می‌شود کارها را به ترتیب اولویت و مهم بودن آنها انجام دهید و اگر فراموش کردید که یکی از این کارها را انجام دهید، می‌توانید با مراجعه به لیست آن را به یاد بیاورید.

روش های کاربردی برای تقویت حافظه و تمرکز حواس6.استراحت کنید

هنگام انجام کار و فعالیت‌های روزانه اگر بخواهید به مدت زیادی کار کنید، مغز شما خسته خواهد شد و آن کارایی لازم را نخواهد داشت. پس بهتر است در هنگام کار استراحت کوتاهی داشته باشید تا باانرژی بیشتری بتوانید بقیه کارها را به‌درستی انجام دهید. یکی از تکنیک هایی که می توانید برای برنامه ریزی استراحت از آن استفاده کنید، تکنیک پومودورو می باشد.

7.قطع ارتباط با دنیای مجازی

در هنگام انجام کار و فعالیت روزانه برای اینکه تمرکز شما به هم نریزد بهتر است ارتباط خود را با فضای مجازی به طور موقت قطع کنید. چون هرگونه پیامی که برای شما می‌آید، مجبور می‌شوید که کار خود را رها کنید و تا مدتی فکر شما درگیر آن موضوع است که این امر، بازگشت دوباره شما به کار را دشوار می‌کند.

8.آرام بودن محل کار

کارکردن در محیطی شلوغ با سروصدای زیاد برای همه انسان‌ها بسیار آزاردهنده است و حتی گاهی اوقات باعث می‌شود که به‌شدت عصبانی شوید و از این که نمی‌توانید کار را به‌موقع انجام دهید دچار اضطراب و استرس هم بشوید.

پس تمام سعی خود را بکنید که فضای محل کار را تاحدامکان ساکت و آرام نگه دارید تا با نهایت تمرکز و دقت به کار خود مشغول باشید.

9.تقویت مغز خود

همان‌طور که برای تقویت عضلات بدن و ماهیچه‌ها باید مرتب به باشگاه بروید و طبق یک برنامه مشخص، دقایق معینی را به آن اختصاص بدهید، مغز هم به‌عنوان یک عضله نیاز دارد تقویت بشود.

انجام بازی‌های فکری، مدیتیشن، مطالعه کتاب‌های متنوع، ورزش و یادگرفتن مهارت‌های تازه می‌تواند به تقویت مغز کمک کند.

10.تغییر چیدمان محل کار

محیطی که در آن کار می‌کنید در میزان تمرکز شما بسیار مؤثر است. پس هرچند مدت یکبار تغییری در محل کار خود بدهید تا در انجام کارهایتان تمرکز بیشتری داشته باشید.

مواد غذایی مناسب برای تقویت حافظه و تمرکز حواس

رژیم غذایی مناسب در تقویت حافظه و تمرکز حواس نقش بسیار مهمی دارد. اگر می‌خواهید حافظه کوتاه‌مدت یا بلندمدت شما به‌مرورزمان تحلیل نرود و دچار حواس‌پرتی نشوید باید به تغذیه خود دقت کنید و مواد غذایی که بر حافظه تأثیر منفی می‌گذارند را نخورید و برعکس غذاهایی که برای تقویت حافظه و مغز شما مفید است را مصرف کنید.

  • مواد غذایی که نباید مصرف کنید

به‌طورکلی زیاده‌روی در مصرف غذاهایی مانند: برنج، سیب‌زمینی، پاستا، انواع فست‌فود و شکر برای مغز مضر است و باید حد تعادل را در خوردن آنها رعایت کرد.

برنج، سیب‌زمینی و پاستا به دلیل مقدار زیاد گلوکز، فست‌فودها به دلیل چربی و کربوهیدرات زیاد آن‌ها و شکر به دلیل قند مصنوعی آن بر حافظه و تمرکز حواس اثر منفی می‌گذارند.

  • مواد غذایی که باید مصرف کنید

همان‌طور که گفتیم؛ تغذیه مناسب مهم‌ترین راه تقویت حافظه و تمرکز حواس است که شما باید علاوه بر این مواردی که ذکر می‌کنیم؛ خوردن صبحانه، نهار و شام سبک را به‌صورت مرتب، فراموش نکنید و اطمینان پیدا کنید که غذای شما حاوی آهن و ویتامین B کافی است.

از مواد غذایی مفیدی که باید برای تقویت حافظه و تمرکز حواس مصرف کنیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زردچوبه: سرشار از انواع مختلف آنتی‌اکسیدان
  • آووکادو: دارای چربی خوب و سرشار از ویتامین B و C
  • چغندر: دارای خاصیت آنتی‌اکسیدان
  • کلم بروکلی: حاوی ویتامین K و C
  • کرفس: سرشار از مواد معدنی و ویتامین‌ها
  • زرده تخم‌مرغ: منبع غنی از پروتئین
  • گردو: سرشار از ویتامین E، مواد معدنی و خاصیت آنتی‌اکسیدان
  • ماهی: منبعی غنی از پروتئین و امگا 3
  • آجیل: این مواد سرشار از ویتامین E هستند
  • شکلات تلخ: دارای آنتی‌اکسیدان و خاصیت ضدالتهابی
  • آب: موردنیازترین ماده برای بدن
  • قهوه: حاوی کافئین است اما نباید در خوردن آن زیاده‌روی کرد.

بهترین کتاب‌ها برای تقویت حافظه

یکی دیگر از راه‌های تقویت حافظه و تمرکز حواس؛ خواندن کتاب‌هایی است که متخصصان بزرگی در این زمینه نوشته‌اند. از معروف‌ترین کتاب‌ها در این حوزه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کتاب قورباغه‌ات را قورت بده، اثر برایان تریسی، یکی از بزرگ‌ترین افرادی که در زمینه روان‌شناسی فعالیت داشته است.
  • کتاب اثر مرکب، اثر دارن هاردی، این کتاب باهدف افزایش تمرکز نوشته نشده اما مطالعه آن به افزایش تمرکز شما کمک خواهد کرد
  • کتاب اولویت دادن به اولویت‌ها، اثر استفن کاوی، یکی از بهترین کتاب‌ها که به شما کمک می‌کند بر روی کارهای خود تمرکز کنید.
  • کتاب به انجام رساندن کارها، اثر دیوید الن، برای رهایی از استرس و تمرکز بر اهداف خود حتماً این کتاب را مطالعه کنید
  • کتاب کار عمیق، اثر کال نیوپورت، در این کتاب یاد می‌گیرید؛ در جهانی که پر از حواس‌پرتی است، بتوانید بر آینده خود تمرکز کنید.

سخن نهایی

راه‌های تقویت حافظه و تمرکز حواس بسیار زیاد هستند که ما سعی کردیم، بهترین و کاربردی‌ترین راه‌ها را به‌صورت کلی در این مقاله بیان کنیم. شما با انجام‌دادن آن‌ها می‌توانید بر مشکلات خود غلبه کنید و با نهایت تمرکز به انجام کارهای خود بپردازید. اگر علاقه‌مند به مطالعه مطالبی در راستای بهبود بهره‌وری مطالعاتی خود هستید می‌توانید به سایر مقالات مجله بنیاد دانش که در این موضوع برای شما آماده کرده‌ایم مراجعه کنید.

شما هم اگر برای تقویت حافظه و تمرکز حواس راه حلی دارید یا درباره این موضوع سؤالی دارید؛ از طریق بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

به اشتراک گذاری این مقاله
اشتراک گذاری در twitter
اشتراک گذاری در linkedin
اشتراک گذاری در email
اشتراک گذاری در telegram
اشتراک گذاری در whatsapp

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید

فهرست